• Telefon: 0762 235 333 (secție)
  • Adresă: Str. Bucur nr. 19, București (Maternitatea Bucur, Pavilion B)

Mama

Probabil si eu ca multi alti copii, primul cuvant pe care l-am rostit a fost “mama”. Si de cate ori de atunci am rostit acest cuvant… Insa pana nu am devenit eu insami mama nu am inteles pe deplin semnificatia acestui cuvant.

Trebuie sa recunosc ca am fost foarte confuza si speriata cand am aflat ca sunt insarcinata. Parea un miracol deoarece chiar in luna in care am ramas insarcinata medicul ginecolog imi spusese ca daca vreau sa am copii trebuie sa urmez un tratament. Poate si acest lucru m-a facut sa ma simt deosebita si sa-mi spun :”Tocmai eu!?”

Sentimente de teama, responsabilitate, nesiguranta, dar si de bucurie, nerabdare, curiozitate au pus stapanire pe mine. Din acel moment semnificatie cuvantului “mama” prindea alt contur.

Prima ecografie, primele batai a ceea ce urma sa devina o inimioara, apoi aflarea ca esta fetita, greutatea, lungimea, ecografia 4D, toate acestea au umplut in mine un gol pe care nu l-am constientizat pana atunci.

Ceea ce a dat viata acestui cuvant in mintea si in inima mea a fost momentul in care mi-am vazut fetita. Un mic omulet aparent ca toti ceilalti nou nascuti dar in realitate inconfundabil. Doar cateva secunde in care am vazut-o si as fi putut sa o recunosc dintr-o mie.

Prima atasare la san, primul scutec schimbat, prima baita, primul zambet, primele gangureli dar si prima raceala, plansetele de durere…toate m-au invatat ce inseamna a fi mama. Apoi grija de a nu-i fi frig, de a nu-i fi cald, sa nu fie prea multa lumina pentru ochisorii ei, sa nu i se irite pielea, sa mamance suficient, sa nu bage in gurita ceva murdar, ceva ce ar putea inghiti sau de cate ori nu m-am uitat cu atentie sa ma asigur ca respira atunci cand doarme. Sunt nenumarate momente in care inteleg in feluri diferite ce inseamna a fi mama. De fapt am inteles ca a fi mama inseamna a fi in orice moment orice are nevoie copilul.

In doar cateva luni pot spune si eu ca a fi mama este cel mai minunat lucru…si acesta este doar inceputul.

Violeta Paun