• Telefon: 0762 235 333 (secție)
  • Adresă: Str. Bucur nr. 19, București (Maternitatea Bucur, Pavilion B)
Când vine bebelusul

Când vine bebeluṣul?

Datorită faptului că momentul fecundării ovulului de către spermatozoid nu se poate determina cu exactitate, durata sarcinii se calculează ȋn funcție de prima zi a ultimei menstruații, din această zi ȋncepe numărarea celor 280 de zile (40 de săptămȃni) pȃnă cȃnd va sosi momentul.  Prima săptămȃnă de sarcină rămȃne de obicei necunoscută.Pentru a calcula data probabilă a naṣterii, puteți folosi următoarea formulă: prima zi a ultimei mentruații, minus 3 luni, plus 10 zile. De ce adăugăm 10 zile? Pentru că, ȋn marea majoritate a cazurilor, nu cunoaștem data concepției și încercăm să o estimăm. Excepție fac fertilizarile în vitro (FIV).
Dacă nu cunoaṣteți prima zi a ultimei menstruații, ecografia vă poate ajuta să stabiliți, cu aproximație, vȃrsta sarcinii ṣi data probabilă a naṣterii.

Ecografia efectuată ȋn primul trimestru de sarcină poate avea o precizie mai mare decȃt ecografia efectuată ȋn trimestrul doi sau trei de sarcină. De aceea, se recomandă că prima ecografie să fie efectuată imediat ce bănuiți că ați putea fi ȋnsărcinată, pentru a aprecia mai bine care va fi data probabilă a naṣterii puiului tău.
Trebuie să recunosc, că indiferent de metodă utilizată în maternitate (ecografie, formule de calcul, dispozitive medicale, aplicații speciale, etc.), sub 4 – 5 % dintre copii se nasc la data calculată de noi. Nu trebuie să uităm că formulele pe care le folosim, atunci când estimăm data probabilă a nașterii (DPN), pleacă de la prezumția că lungimea ciclului menstrual are 28 de zile. Ỉn realitate, fiecare femeie este unică în felul ei. Lungimea ciclul mestrual poate avea o durată normală între 21 și 35 de zile, alteori femeile pot avea prezenta spaniomenoree, complicând puțin sarcina medicului obstetrician sau a moașelor.

În majoritatea cazurilor, calculele părinților, familiei, prietenilor și a întregii echipe medicale, sunt sunt inutile. Copilul nu o să vă întrebe niciodată dacă ați terminat casa de zugrăvit, dacă ați cumpărat pătuțul sau dacă v-ați făcut bagajul pentru spital. Trebuie să fiți pregătiți cu cel puțin o luna înainte de a se naște puiul vostru.

Copilul nu ne întreabă, niciodată dacă are voie să se nască. Din păcate, sunt situații, când nici noi nu îl întrebăm dacă este pregătit să ne întâlnească.