• Telefon: 0762 235 333 (secție)
  • Adresă: Str. Bucur nr. 19, București (Maternitatea Bucur, Pavilion B)
fumatul in sarcina si alaptare

Fumatul în sarcină ṣi perioada de alăptare

Fumatul este unul dintre obiceiurile nocive pentru tine, partenerul tău, dar mai ales pentru bebelușul tău. Unul dintre cele mai bune lucruri poți să faci pentru tine și pentru sănătatea copilului este să renunți la fumat.Sarcina este influențată de fumat prin două componente ale fumului de țigară: monoxidul de carbon și nicotină. Ambele traversează barieră feto-placentară, regăsindu-se în sângele fetal la concentrații mai mari decât în sângele matern.

S-a constatat o îngroșare a placentei la fumătoare, un risc crescut de placenta previa și un risc crescut de naștere prematură. Copiii mamelor fumătoare au la naștere o greutate mai mică și prezintă un sistem imunitar scăzut fiind mult mai predispuși la infecții și alte afecțiuni.

Procentul copiilor afectați de sindromul morții subite este mai mare la cei născuți din mame fumătoare.
Pentru a te proteja pe tine și bebelușul încearcă să te lași de fumat încă din perioada sarcinii. Dacă te lași de fumat din primul trimestru, nu recuperezi 100% din pierderea cu care intri dar, poți compesa cu un stil de viață sănătos și multă mișcare.

Dacă alăptezi și totuși fumezi trebuie să-ți reamintești că fumatul scade nivelul de prolactină și respectiv catitatea de lapte pe care o produci, ceea ce va duce la o creștere slabă în greutate a copilului. Bebelușul va fi mai agitat, uneori va plânge fără motiv și poate avea probleme de somn.

Dacă descoperi că este dificil să renunți la fumat, încearcă măcar să nu mai fumezi în casă sau în mașină, rugați-vă soțul, familia și prietenii să facă același lucru în preajma d-stră sau a copilului. Nu mergeți și nu țineți copilul în locuri unde se fumează.

Chiar dacă nu ești fumătoare trebuie să fi atentă la fumatul pasiv.